slide1 copy
ZELENO = MOJA IZBIRA
slide1 copy
ZELENO = MOJA IZBIRA
slide1 copy
ZELENO = MOJA IZBIRA

Sistem izposoje koles Ajdovščina

Spodaj si lahko preberete kratka navodila za uporabo električnih koles in navodila za uporabnike za izposojo kolesa preko aplikacije mobiln.si

NAVODILA ZA UPORABNIKE IZPOSOJE KOLES PREKO aplikacije mobiln.si

Kratka navodila in napotki za enostavno izposojo in uporabo električnih koles.

IZPOSOJA KOLESA Z MOBILNO APLIKACIJO MOBILN.SI

S fotoaparatom na telefonu skenirajte QR kodo postajališča, in si naložite aplikacijo Mobiln.si. Mobilna aplikacija za izposojo koles Mobiln.si je na voljo v mobilnih trgovinah Google Play za telefone z operacijskim sistemom Android ter App Store za telefone z operacijskim sistemom iOS. Po naložitvi aplikacije je potrebna registracija in/ali prijava v sistem. Sistem vam bo preveril vse ključavnice in sporočil katera kolesa so na voljo. Postopek izposoje je nato enak kot pri prijavi z uporabniško kartico ali uporabniškim imenom in geslom.

PRIJAVA S KARTICO ALI UPORABNIŠKIM IMENOM IN GESLOM

 • Pristopite k računalniškemu terminalu (kiosku) z LCD zaslonom in pritisnite na zaslon za začetek. Izberite primeren jezik in sledite navodilom. Uporaba sistema je možna s kartico za uporabnike sistema »KULU-VALLEYBIKES«, z uporabniškim imenom in geslom ali z uporabo mobilne aplikacije MOBILN.SI.
 • Za prijavo v sistem prislonite Vašo kartico »KULU-VALLEYABIKES«
 • Vtipkajte vašo PIN kodo (štiri mestna številka, ki ste jo dobili skupaj s kartico) in potrdite. V primeru, da nimate omenjene kartice, vpišite uporabniško ime in geslo.
 • Za izposojo koles ali ostale storitve sledite navodilom na zaslonu.
 • Če se odločite za izposojo kolesa, počakate da sistem preveri vse ključavnice in sporoči katera kolesa so na voljo. Ponudil vam bo številke od 1 do 10, ki predstavljajo številke ključavnic.
 • Ko izberete eno od koles, počakate da sistem obdela vašo izbiro, in jo potrdite. Priporočamo vam, da pred izbiro najprej preverite, če so vsa kolesa tehnično izpravna ter šele potem izberete kolo.
 • Po potrditvi imate na voljo 60 sekund časa, da pristopite do ključavnice, v kateri se nahaja izbrano kolo, in pritisnete srebrni gumb, ki bo utripal v zeleni barvi, da odklenete ključavnico.
 • Po pritisku na gumb primite kolo za sedež z eno roko ter krmilo z drugo roko in z enim gibom najprej rahlo potisnete kolo naprej in nato povlečete kolo nazaj ter ga s tem odstranite iz ključavnice.
 • V primeru da vam iz kakršnegakoli razloga ne uspe odstraniti kolesa iz ključavnice, močno potisnite kolo nazaj v ključavnico, da se prepričate da je zaklenjeno, in ponovite postopek izposoje od začetka.
 • Po uspešni izposoji in opravljeni vožnji enostavno, samo močneje, potisnete kolo nazaj v ključavnico in ga s tem zaklenite. Pred odhodom obvezno preverite, če je kolo dejansko zaklenjeno. V primeru, da ste kolo uspešno zaklenili, se vam bo gumb na ključavnici zasvetil v modri barvi.
 • V primeru, da gumb na ključavnici gori v rdeči barvi, je to opozorilo, da kolesa niste pravilno vstavili, zato morate postopek vrnitve še enkrat ponoviti.
 • Dokler kolesa ne vrnete, se vam odštevajo krediti (minute), ki jih imate na voljo.
 • V primeru da so ob vašem prihodu vse ključavnice zasedene ali pa na postaji ni prostih koles, vas prosimo, da obvestite vzdrževalno službo in počakate do njihovega prihoda ali pa se odpravite do sosednje postaje. V primeru, da sistem ne deluje lahko kolo zaklenete tudi s ključavnico, ki je nameščena na kolesu in obvestite klicni center, da ste zaključili izposojo.
 • V primeru tehničnih težav ali okvare sistema pokličite na +386 (0) 1 530 53 03. V primeru težav pri registraciji, splošnih vprašanja ali administrativnih vprašanj pa na +386 5 365 91 40 ali +386 31 355 110.

Navodila za uporabo električnih koles

Električno kolo verzije v 3.0 je opremljeno s sredinskim motorjem in vam pomaga pri poganjanju kolesa. Na levi strani okvirja, pod krmilom kolesa se nahaja stikalo za vklop kolesa. Na vsakem e-kolesu je privzeta nastavitev motorja izklopljeno in ga je potrebno pri izposoji vklopiti.

Vklop motorja

Na levi strani okvirja, pod krmilom se nahaja stikalo za vklop motorja. Z daljšim pritiskom (1-2 sekundi) motor vklopite. Ob prižigu se samo stikalo (na okvirju kolesa) osvetli in nakazuje stanje baterije:

 • Modra svetloba na stikalu - baterija je polna.
 • Zelena svetloba na stikalu - baterija je na polovici kapacitete, a še vedno zadostuje za več izposoj in voženj.
 • Rdeča svetloba na stikalu - baterija se bo počasi izpraznila.

Kolo obvezno vklopite preden se usedete na kolo in nikakor ne pritiskajte na pedali. V primeru, da pomotoma vklopite motor med pritiskanjem pedal, vam motor ne bo pomagal. Stopite dol s kolesa, izklopite motor in ga ponovno vklopite.

S ponovnim daljšim pritiskom motor izklopimo. Motor se tudi samodejno izklopi po 1 minuti mirovanja kolesa.

Asistenca motorja pri vožnji e-kolesa

Z vklopljenim motorjem in ob poganjanju kolesa se motor aktivira in pomaga uporabniku. Ob poganjanju kolesa senzorji zaznajo hitrost obračanja pedal in moč pritiska ter skladno s tem povečujejo stopnjo asistence motorja. Ob hitrejšem in močnejšem poganjanju kolesa motor prispeva še več moči.

 Nekaj napotkov za varno in optimalno vožnjo z e-kolesom

Ob začetku vožnje vedno poskrbite, da postopoma pospešujete poganjanje kolesa. Ob polni bateriji in hitrem poganjanju kolesa nas lahko sunek motorja preseneti, še posebej če se to zgodi iz prehoda stanja popolnega mirovanja in posledično lahko izgubimo nadzor nad kolesom.

Enkrat, ko dosežemo neko normalno hitrost, imamo popolni nadzor nad kolesom ter pred sabo nimamo statičnih ovir, počasi premikajočih udeležencev v prometu, zgoščenega prometa ali pa situacij, ki bi narekovale hitro ustavljanje lahko začnemo hitreje in močneje poganjati kolo ter dosegati večje hitrosti.

Vsako e-kolo ima tudi 3 mehanske prestave. S temi prestavami vplivate na poganjane kolesa in posledično tudi dodatno spreminjate odzivnost električnega motorja. Napotek za bolj mehko prestavljanje prestav - pred prestavljanjem prestav za hip prenehajte poganjati kolesa.

Jakost asistence motorja vpliva tudi na doseg oz. trajanje baterije. Pri vožnji z večjo hitrostjo močno skrajšamo doseg in trajanje baterije, pri vožnji z manjšo hitrostjo pa močno podaljšamo. Pri vožnji z električnim kolesom le-to upoštevajte in prilagajajte vožnjo v skladu s terenom, razmeram in vašim željam po trajanju vožnje ali pa končni razdalji.

V primeru, da se vam med vožnjo sprazni baterija, se kolo naprej uporablja kot navadno kolo. Sam postopek izposoje in vračila je enak kot pri navadnih kolesih. Električna kolesa lahko vrnete v katerokoli ključavnico na postaji. Kolo se ob zaklepu v ključavnico lahko samodejno začne polniti (utripajoča modra luč na gumbu ključavnice). Preden zapustite postajo, vedno preverite, da je kolo dobro zaklenjeno. Koles ne puščajte samih in nezavarovanih!

Skladno z Zakonom o pravilih cestnega prometa Republike Slovenije (ZPrCP) so tudi e-kolesa, ki si lahko izposodite v sistemu KULU-VALLEYBIKES prirejena tako, da se motor samodejno aktivira in pomaga vozniku zgolj če voznik poganja kolo. Končna hitrost je omejena na 25km/h. Kolo nima ročice za pogon (gas) in se vklopi ter deluje zgolj če obračate pedale in s tem poganjate kolo. V nasprotnem primeru bi tako kolo z ročico za gas po zakonu bilo kvalificirano kot motorno kolo.

V primeru nejasnosti glede delovanja e-kolesa lahko pošljete vaša vprašanja na kontaktni e-naslov ali pa pokličete klicni center.

Vozite odgovorno!

POZOR!

Pogosto večkratno sunkovito pospeševanje in zaviranje, ki ga ne narekujejo razmere v prometu lahko dolgoročno poškoduje motor ter komponente in se šteje kot neprimerna uporaba električnega  kolesa, kar se lahko tudi kaznuje.

Preden se odpravite na vožnjo z električnim kolesom dodatno obvezno preverite delovanje zavor na kolesu. Že v primeru nedelovanja zavor na navadnih kolesih je prepovedana uporaba kolesa, v primeru vožnje električnega kolesa z nedelujočima zavorama pa tvegate povzročitev nesreče s hudimi telesnimi poškodbami. Vožnja in uporaba navadnih in električnih koles je na lastno odgovornost. Osebe mlajše od 18 let morajo pri uporabi koles obvezno nositi kolesarsko čelado, ki si jo morajo priskrbeti same. Ostalim uporabo čelade svetujemo.

Vedno pozorno spremljajte promet, vse udeležence in razmere v prometu ter skladno z razmeram prilagajajte vašo vožnjo in hitrost. Pri vožnji s kolesom morate spoštovati vse veljavne cestno prometne predpise (CPP).

 

Prijavite se v sistem za isposojo koles

>> KULU - sistem za izposojo koles >>
Kolesa so trenutno shranjena za zimovanje in bodo spet v uporabi v spomladanskem času.

Prenesite si aplikacijo na mobilni telefon

Splošni pogoji dostopa in uporabe koles (PDF)

Cenik

STORITEVCENA
Sezonski paket25,00€
Celodnevni paket10,00€
Najem električnega kolesa – dve uri2,00€
Najem električnega kolesa – štiri ure4,00€
Ponovna izdaja uporabniške kartice5,00€

- Sezonski paket omogoča uporabniku izposojo električnih koles v trajanju 840 minut vsak teden. Minute se odštevajo glede na čas začetka izposoje kolesa pa vse do časa vračila kolesa. Stanje se vsak začetek tedna ponastavi na 840 minut in se ne sešteva s stanjem od predhodnega tedna.

- Celodnevni paket omogoča uporabniku izposojo električnih koles v trajanju 840 minut na dan nakupa paketa.

Postajališča

 • LOKAVEC
 • VIPAVSKI KRIŽ
 • AJDOVŠČINA – PALE

Na vseh postajah je po deset električnih ključavnic, ki so primerne za polnjenje električnih koles.

Foto in video

Kontakt

SPLOŠNE INFORMACIJE

TIC Ajdovščina
Prešernova ulica 9
5270 Ajdovščina
T: +386 5 365 91 40
M: +386 31 355 110

KLICNI CENTER – V PRIMERU TEŽAV PRI UPORABI SISTEMA
T: +386 (0)1 530 53 03

 

Prijavi se na e-novice

Sledite nam

Oxygen Icon Box

Zavod za turizem

Oxygen Icon Box

Vipavska dolina

Oxygen Icon Box

Dogodki Nova Gorica in Vipavska dolina

Oxygen Icon Box

@VipavaValleySI

Oxygen Icon Box

@vipavavalley_official

Oxygen Icon Box

@Vipavskadolina

Kontaktni podatki

Javni zavod za turizem 
Nova Gorica in Vipavska dolina
Trg Edvarda Kardelja 1
5000 Nova Gorica
Telefon: 05 330 46 00
E-mail: nova-gorica@vipavskadolina.si

TIC Nova Gorica in Center trajnostne mobilnosti Nova Gorica
Kidričeva ulica 11
5000 Nova Gorica
Telefon: 05 330 46 00, 041 460 217
E-mail: nova-gorica@vipavskadolina.si

TIC Ajdovščina
Prešernova ulica 9
5270 Ajdovščina
Telefon: 05 365 91 40, 031 355 110
E-mail: ajdovscina@vipavskadolina.si

TIC Renče – Vogrsko
Bukovica 43
5293 Volčja Draga
Telefon: 041 490 227
E-mail: rence-vogrsko@vipavskadolina.si

Skip to content