slide14 copy
slide13 copy
slide12 copy
slide11 copy
slide10 copy
slide9 copy
slide8 copy
slide7 copy
slide6 copy
slide5 copy
slide3 copy
slide2 copy
ajdovscina
kapela
Nova Gorica Panorama With Part of Friuli
trg-evrope

Uspešno turistično leto 2022

20. decembra, 2022

Po uspešni poletni sezoni in naraščanju števila nočitev skozi vse leto bo turistična destinacija Nova Gorica in Vipavska dolina leto zaključila z dobrimi rezultati. Sistematična vlaganja v promocijo, v razvoj novih turističnih produktov in v podporo ponudnikom se obrestujejo. Zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina že načrtuje nove aktivnosti v letu 2023, ki bodo usmerjene v trajnostni razvoj turizma in dvig dodane vrednosti turističnih produktov.

Podatki o številu prihodov in nočitev gostov so v turizmu prvi podatek, ki omogoča oceno vsakokratnega obdobja. "Letošnje leto lahko ocenimo kot uspešno, saj smo v občinah ustanoviteljicah našega zavoda, v Mestni občini Nova Gorica ter v občinah Ajdovščina in Renče-Vogrsko, s skupno 216.000 nočitvami do konca novembra dosegli približno enak rezultat kot v zelo uspešnem letu 2019, torej pred epidemijo. Posebej pa je spodbudno hitro naraščanje števila nočitev na podeželju, kjer smo letos do konca novembra ustvarili že polovico vseh nočitev, kar 108.000. V zadnjih letih se na podeželju stalno povečuje število turističnih nastanitev. Čeprav se stopnja rasti po posameznih občinah in območjih razlikuje, je razveseljiv skupen trend povečevanja obiska naše destinacije in prodaje vseh naših turističnih produktov, kot so vodene ture, degustacije, ogledi znamenitosti in podobno," je turistično leto 2022 ocenila Erika Lojk, direktorica Zavoda za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina.

Število ustvarjenih nočitev seveda ni edini pokazatelj uspešnosti. V turizmu se vsako sistematično vlaganje nekje pozna. Že v začetku leta, kmalu po tem, ko se je po pandemiji Zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina spet udeležil pomembnih mednarodnih turističnih sejmov, so nas razveselili obiski tujih novinarjev, nato pa še izjemno dragoceni članki v najbolj vplivnih svetovnih medijih. Prvič je o turistični ponudbi Vipavske doline letos poročal tudi Financial Times, ki ni skoparil s priporočili za obisk naših krajev. Letos so vse države odpravile omejitve potovanj, zato je naša turistična destinacija že v aprilu začela z obsežno oglaševalsko kampanjo v Sloveniji, Italiji, Avstriji, Nemčiji, državah Beneluksa ter v Združenem kraljestvu. Rezultati so bili vidni skoraj takoj, v destinaciji smo po številu nočitev zabeležili verjetno enega najbolj uspešnih junijev v zgodovini. Slovenci smo takrat še hiteli s koriščenjem bonov, nato pa smo letovali verjetno kje drugje. Od julija dalje se je struktura gostov po državah izvora v naši destinaciji spet vrnila na stanje pred epidemijo, dobrih 81 % nočitev so ustvarili tuji gostje, ki običajno trošijo več. Največ gostov je letos k nam prišlo iz Italije, Nemčije in Avstrije. Ob tem je spodbudno, da se za našo destinacijo vse bolj zanimajo tudi v Franciji in Španiji. Iz teh držav bomo v prihodnje zagotovo imeli več gostov, največji potencial pa v vseh evropskih državah predstavljajo bolj zahtevni gostje, ki našo destinacijo že cenijo zaradi vrhunske vinsko kulinarične ponudbe in odličnih možnosti za aktivnosti v naravi.

Zavod za turizem je letos, poleg naložb v oglaševanje, vlagal tudi v razvoj drugih komunikacijskih orodij, ki pripomorejo k zadovoljstvu gostov. Pomembna letošnja novost je spletna aplikacija Vipava Valley Outdoor, digitalno orodje za odkrivanje pohodniških in kolesarskih poti. S tiskano in digitalno brošuro Zeleni vodnik Vipavske doline pa destinacija nadaljuje s svojimi prizadevanji, da v odgovorno ravnanje vključuje tudi goste. K uspešnemu nadaljnjemu razvoju bodo v prihodnje svoj delež prispevale tudi letošnje novosti v ponudbi: učna pot ob reki Vipavi, Center za obiskovalce Sabotin – Park miru, Sprejemno-interpretacijski center Grad Rihemberk ter Muzej na prostem Vinišče in Muzej sanitete. Pravi magnet za obiskovalce naše destinacije pa so odmevne mednarodne športne prireditve, kot so Ultra Trail Vipava Valley, Hike & Fly, rally, turnir v namiznem tenisu in podobno.

Ob tem ne gre prezreti, da je kakovost naše turistične ponudbe hrbtenica razvoja. Naši turistični ponudniki so inovativni in vztrajni, tudi letos so nas prijetno presenečali s svojimi dosežki. Tomaž Kavčič in Uroš Fakuč, oba nosilca Michelinove zvezdice, sta letos znova uvrščena med najboljše kuharske mojstre na svetu, naši vinarji se s prestižnih tekmovanj vedno znova vračajo z visokimi priznanji, inovativen Vinski vlak Vipavska dolina je že prvem letu postal turistična uspešnica, Gozdna vasica Theodosius dobiva nova priznanja, letos ji je Turistična zveza Slovenije kot najboljšemu glampingu v Sloveniji podelila priznanje Moja dežela – lepa in gostoljubna. To priznanje so iz naše destinacije dobili tudi Nova Gorica, ki je zmagala med srednjimi mesti, Ajdovščina je z Lavričevim trgu na prvem mestu med mestnimi jedri, Pomnik miru na Cerju pa je zasedel drugo mesto med izletniškimi točkami ... Vseh dosežkov ni mogoče našteti.

Zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina bo v letu 2023 nadaljeval po začrtani poti. V marcu bo znova organizator poslovnega dogodka Turistična pomlad s turistično borzo, ki bo tokrat z mednarodno udeležbo. Zavod se bo aktivno vključeval v organizacijo športnih, kulinaričnih in drugih turističnih dogodkov, ob tem pa bo tesno sodeloval s turističnimi ponudniki.

< Vse novice

Sledite nam

Oxygen Icon Box

Zavod za turizem

Oxygen Icon Box

Vipavska dolina

Oxygen Icon Box

Dogodki Nova Gorica in Vipavska dolina

Oxygen Icon Box

@VipavaValleySI

Oxygen Icon Box

@vipavavalley_official

Oxygen Icon Box

@Vipavskadolina

Prijavi se na e-novice

Kontaktni podatki

Javni zavod za turizem 
Nova Gorica in Vipavska dolina
Trg Edvarda Kardelja 1
5000 Nova Gorica
Telefon: 05 330 46 00
E-mail: nova-gorica@vipavskadolina.si

TIC Nova Gorica in Center trajnostne mobilnosti Nova Gorica
Kidričeva ulica 11
5000 Nova Gorica
Telefon: 05 330 46 00, 041 460 217
E-mail: nova-gorica@vipavskadolina.si

TIC Ajdovščina
Prešernova ulica 9
5270 Ajdovščina
Telefon: 05 365 91 40, 031 355 110
E-mail: ajdovscina@vipavskadolina.si

TIC Renče – Vogrsko
Bukovica 43
5293 Volčja Draga
Telefon: 041 490 227
E-mail: rence-vogrsko@vipavskadolina.si

Skip to content