slide14 copy
slide13 copy
slide12 copy
slide11 copy
slide10 copy
slide9 copy
slide8 copy
slide7 copy
slide6 copy
slide5 copy
slide3 copy
slide2 copy
ajdovscina
kapela
Nova Gorica Panorama With Part of Friuli
trg-evrope

Turistična pomlad v Novi Gorici s prvo Turistično borzo Vipavska dolina

25. marca, 2022

Po dveh izjemno zahtevnih letih za turistično industrijo je Zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina v Novi Gorici organiziral prvi poslovno turistični dogodek Turistična pomlad, ki je namenjen medsebojnemu spoznavanju in povezovanju lokalnih turističnih ponudnikov, slovenskih turističnih agencij in tudi vseh turističnih destinacij iz Mediteranske in Kraške turistične regije. Poleg Turistične borze Vipavska dolina je v okviru dogodka potekal strokovni posvet, dan pa je zaključil tradicionalni dogodek Vina županov Vipavske doline s podelitvijo priznanj najboljšim lokalnim vinarjem.

Slovenski turizem je do leta 2019 doživljal izjemen razcvet, prihod covida pa je povzročil popolno zaustavitev potovanj ter s tem številne negativne posledice za turistično industrijo in z njo povezane gospodarske dejavnosti. Okrevanje po hudem šoku je dolgotrajen proces. Z organizacijo novega, v več pogledih inovativnega dogodka, želi Zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina prispevati k hitrejšemu okrevanju turističnega gospodarstva in pospešiti proces razvoja sodobnih in trajnostno naravnanih turističnih produktov.

Zamisel o poslovno turističnem dogodku Turistična pomlad je nastala že pred dvema letoma, njegovo izvedbo je takrat v zadnjem trenutku preprečil covid. Dve leti kasneje je potreba po organizaciji tovrstnega dogodka še večja. Zavod za turizem je v novih okoliščinah, spodbujen tudi z na novo obujenim sodelovanjem med vsemi destinacijami Mediteranske in Kraške turistične regije, ambiciozno oblikoval program prve Turistične pomladi, ki je v zadnjih letih tudi prvi tak dogodek v Sloveniji.

Erika Lojk, direktorica Zavoda za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina, je v predstavitvi dogodka poudarila: "S prvo turistično borzo v naši destinaciji uresničujemo več ciljev. Prisluhnili smo želji naših turističnih ponudnikov, da bi se lahko večkrat srečevali, spoznavali in povezovali. Hkrati pa to prepoznavamo kot najboljši način za oblikovanje integriranih turističnih produktov, po katerih je vse večje povpraševanje in predstavljajo dodano vrednost, ki je del naše vizije razvoja. Na naše povabilo na borzo se je odzvalo približno šestdeset turističnih ponudnikov iz naše destinacije, obiskali so nas tudi številni predstavniki slovenskih receptivnih agencij, ki lahko naše produkte tržijo na tujih trgih. Odličen odziv tako naših ponudnikov kot slovenskih izvoznih turističnih agencij me izjemno veseli in je velika spodbuda za naprej. Verjamem, da smo tudi z odličnimi vsebinami strokovnega posveta nekaj prispevali k uresničevanju razvojnih načrtov, ki jih vse bolj ambiciozno in uspešno oblikujemo tudi v sodelovanju s preostalimi destinacijami Mediteranske in Kraške turistične regije. Res sem vesela, da so tudi vse te destinacije iz Slovenske Istre, Krasa in Brd sodelovale na prvi Turistični pomladi, kot soseda pa se nam pridružila tudi Idrija. Večerni dogodek Vina županov Vipavske doline najlepše zaokrožuje predstavitev naše destinacije, ki svojo prepoznavnost že od začetka gradi na vrhunski ponudbi vin in gostoljubju naših kmetij."ž

Izvedbo dogodka je prva podprla Slovenska turistična organizacija. Ilona Stermecki, mag. mark. in prod., vršilka dolžnosti direktorja STO je na dogodku izpostavila: "Pogled v slovenskem turizmu je usmerjen v prihodnost. V partnerskem sodelovanju s turističnimi ponudniki, destinacijami in ključnimi deležniki oblikujemo trajnosten, digitaliziran, konkurenčen in odporen turistični ekosistem. Slovenski turizem ima zahvaljujoč dolgoletni usmeritvi v zeleni in nemasovni turizem dobro izhodišče za oblikovanje turističnih produktov, ki ustrezajo spremenjenim trendom in nakupnemu obnašanju turistov. S trajnostno in digitalno transformacijo slovenskega turizma gradimo turizem, ki bo še uspešneje nagovarjal goste višjega dohodkovnega razreda, ki iščejo edinstvena doživetja. Dogodki, kot je današnji strokovni posvet, pomembno prispevajo k uresničevanju cilja še uspešnejšega in odpornejšega slovenskega turizma." V okviru strokovnega posveta je STO predstavila perspektive turizma po covidu in najnovejše aktivnosti na področju aktivnega oddiha in športnega turizma v Sloveniji. Gazmend Ćatipi, sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, je na posvetu predstavil aktualne ukrepe države za podporo turističnemu gospodarstvu.

Ena od programskih vsebin je bila posebej posvečena trajnostnemu razvoju, tokrat trajnostni mobilnosti. Ob predstavitvi projekta Grem z vlakom je direktorica Potniškega prometa Slovenskih železnic, mag. Darja Kocjan, izpostavila: "Sodelovanje z lokalnimi skupnostmi nam je zelo pomembno. Z oblikovanjem skupnih ponudb dajemo pomemben prispevek javnosti, pa tudi trajnostnemu razvoju turizma in javnega prevoza. Število prepeljanih potnikov v notranjem in mednarodnem prometu Slovenskih železnic na splošno zadnja leta narašča, z izredno prekinitvijo v letu 2020, ko smo kot vse evropske države beležili upad števila potnikov. Kot družba se vedno bolj zavedamo, da veliko avtomobilov pri eni hiši ni dobra izbira ne za naše denarnice ne za okolje. Vožnja avtomobila zahteva našo polno pozornost, hkrati pa smo izpostavljeni tudi večji nevarnosti v prometu, medtem ko lahko čas na vlaku izkoristimo za počitek, branje, delo na računalniku, telefonu … Z novimi vlaki pa smo izkušnjo potovanja dvignili še na kakovostnejšo raven. Smo optimistični za prihodnost in verjamemo, da bo uporaba javnega prevoza in trajnostnega turizma rasla, seveda pa mora temu slediti tudi ponudba, ki bo razširjena in prijazna do uporabnikov."

Dogodek Turistična pomlad je ob podpori družbe Hit potekal v Kongresnem centru Perla. Suzana Pavlin, vodja prodaje v družbi Hit, je izrazila zadovoljstvo nad tem, da v Perli gostijo turistični dogodek, ki poteka v živo: "Turistični ponudniki moramo stremeti k nenehni prisotnosti na trgu, zato so tovrstne borze odlična priložnost, tako za predstavitev kot za povezovanje znotraj same destinacije. Z začetkom pomladi se tudi turizem prebuja in izvija iz dvoletnega primeža omejitev; opažamo, da se konstantno povečujejo povpraševanja, kar velja za organizirani športni, kot poslovni (konferenčni) in leisure turizem, nekoliko manj za individualni, kjer se nadaljuje trend rezervacij v zadnjem hipu."

V okviru posebnega večernega dogodka Vina županov Vipavske doline so župani Mestne občine Nova Gorica, Občine Renče-Vogrsko in Občine Ajdovščina, občin ustanoviteljic Zavoda za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina, razglasili županova vina in podelili druga priznanja. Laskavi naziv županovih prvakov je prejelo pet vin. Občina Ajdovščina in Občina Renče-Vogrsko sta izbrali po eno županovo vino, Mestna občina Nova Gorica pa je izbrala županovo belo vino, županovo rdeče vino in županovo penino, kar je letošnja novost. Izbrance so razglasili župan Mestne občine Nova Gorica dr. Klemen Miklavič, župan Občine Ajdovščina Tadej Beočanin in župan Občine Renče-Vogrsko Tarik Žigon.

Ogledate si lahko prezentaciji mag. Karmen Novarlič, vodje Sektorja za komuniciranje s poslovnimi javnostmi na STO, in Gazmenda Ćatipija, sekretarja na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Turizem prihodnosti - Novarlič Načrtovani razpisi - Ćatipi

Še dodatne foto utrinke najdete v galeriji.

< Vse novice

Sledite nam

Oxygen Icon Box

Zavod za turizem

Oxygen Icon Box

Vipavska dolina

Oxygen Icon Box

Dogodki Nova Gorica in Vipavska dolina

Oxygen Icon Box

@VipavaValleySI

Oxygen Icon Box

@vipavavalley_official

Prijavi se na e-novice

Kontaktni podatki

Javni zavod za turizem 
Nova Gorica in Vipavska dolina
Trg Edvarda Kardelja 1
5000 Nova Gorica
Telefon: 05 330 46 00
E-mail: nova-gorica@vipavskadolina.si

TIC Nova Gorica in Center trajnostne mobilnosti Nova Gorica
Kidričeva ulica 11
5000 Nova Gorica
Telefon: 05 330 46 00, 041 460 217
E-mail: nova-gorica@vipavskadolina.si

TIC Ajdovščina
Prešernova ulica 9
5270 Ajdovščina
Telefon: 05 365 91 40, 031 355 110
E-mail: ajdovscina@vipavskadolina.si

TIC Renče – Vogrsko
Bukovica 43
5293 Volčja Draga
Telefon: 041 490 227
E-mail: rence-vogrsko@vipavskadolina.si

Skip to content