slide14 copy
slide13 copy
slide12 copy
slide11 copy
slide10 copy
slide9 copy
slide8 copy
slide7 copy
slide6 copy
slide5 copy
slide3 copy
slide2 copy
ajdovscina
kapela
Nova Gorica Panorama With Part of Friuli
trg-evrope

Na Sabotinu že preko 15.000 obiskovalcev predstavitvenega centra

24. aprila, 2024

Pred dvema letoma je na Sabotinu, v enem izmed dveh objektov nekdanje obmejne stražnice, začel delovati center za obiskovalce Sabotin – Park miru. Od takrat je inovativni multimedijski center z muzejsko zbirko, ki predstavlja Sabotin kot osrednjo točko na Poti miru od Alp do Jadrana, obiskalo že več kot 15.000 obiskovalcev.

Sabotin se je v zadnjih dveh desetletjih razvil v eno izmed pomembnejših turističnih točk na območju čezmejne Goriške in Goriških Brd. Postal je pravi sinonim za ohranjanje dediščine prve svetovne vojne, obiskovalce pa privlači tudi z izjemno naravo in nepozabnimi razgledi. Celoten hrib je pod površjem prepleten s sistemom kavern in strelskih jarkov, ki razkrivajo nepredstavljive razsežnosti soške fronte. Del krute zgodovine tega območja, ki ga je pred več kot 100 leti usodno zaznamovala soška fronta, je danes na ogled v centru za obiskovalce. Zbirko dopolnjuje predstavitev rastlinstva in živalstva, saj je Sabotin eden izmed botanično najzanimivejših in najbogatejših hribov v Sloveniji. Center za obiskovalce je ustanoviteljica, Mestna občina Nova Gorica, že ob odprtju predala v upravljanje Javnemu zavodu za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina. Odprt je ob sobotah, nedeljah in praznikih. V dveh letih je notranjost centra obiskalo natanko 15.474  gostov, od tega 74 % domačih in 26 % tujih gostov. Tuji gostje so prišli iz 38 različnih držav.Meseci z največ obiska so april, maj, junij, september in oktober. Poleg bogate naravne in kulturne dediščine so med razlogi za obisk Sabotina tudi številne urejene pohodniške in kolesarske poti, ki ponujajo čudovite razglede. Poleg tematske Poti miru Sabotin prečkajo tudi daljinska Juliana Trail ter krožni poti Goriški in Briški krog miru. Tik ob vznožju hriba je ob reki Soči urejena kolesarska pot Nova Gorica–Plave. Kolesarji se na Sabotin lahko povzpnejo po cestah iz Slovenije in Italije.

S celovito predstavitvijo dediščine prve svetovne vojne in naravnih posebnosti postaja Sabotin tudi vse bolj priljubljena točka za skupinske oglede. Center so obiskali številni udeleženci vodenih ogledov muzeja na prostem na Sabotinu, ki že vrsto let potekajo ob vikendih in praznikih ob dogovorjenih urah, tako za posameznike kot za skupine. Turistično ponudbo na Sabotinu dopolnjuje Okrepčevalnica, ki se nahaja v neposredni bližini Centra. Pred kratkim je zaživela tudi spletna stran https://visitsabotin.si/, ki je na voljo v treh jezikih (slovenskem, angleškem in italijanskem). Izšla pa je tudi manjša zgibanka, prav tako v treh jezikih, s koristnimi informacijami o Sabotinu, ki je na voljo v okoliških TIC-ih.

"Center za obiskovalce na Sabotinu že danes predstavlja primer dobre prakse na področju kulturnega turizma. Izjemno dediščino je povezal z naravnimi danostmi, z inovativnim pristopom predstavitve je poskrbel za privlačnost. Z novimi vsebinami je dobesedno poživil dosedanjo ponudbo in tako Sabotin postavil med najbolj privlačne točke v naši turistični destinaciji," je ob mejniku, ki ga predstavlja 15.000 obiskovalcev, povedala Erika Lojk, direktorica Javnega zavoda za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina.

< Vse novice

Sledite nam

Oxygen Icon Box

Zavod za turizem

Oxygen Icon Box

Vipavska dolina

Oxygen Icon Box

Dogodki Nova Gorica in Vipavska dolina

Oxygen Icon Box

@VipavaValleySI

Oxygen Icon Box

@vipavavalley_official

Prijavi se na e-novice

Kontaktni podatki

Javni zavod za turizem 
Nova Gorica in Vipavska dolina
Trg Edvarda Kardelja 1
5000 Nova Gorica
Telefon: 05 330 46 00
E-mail: nova-gorica@vipavskadolina.si

TIC Nova Gorica in Center trajnostne mobilnosti Nova Gorica
Kidričeva ulica 11
5000 Nova Gorica
Telefon: 05 330 46 00, 041 460 217
E-mail: nova-gorica@vipavskadolina.si

TIC Ajdovščina
Prešernova ulica 9
5270 Ajdovščina
Telefon: 05 365 91 40, 031 355 110
E-mail: ajdovscina@vipavskadolina.si

TIC Renče – Vogrsko
Bukovica 43
5293 Volčja Draga
Telefon: 041 490 227
E-mail: rence-vogrsko@vipavskadolina.si

Skip to content