slide14 copy
slide13 copy
slide12 copy
slide11 copy
slide10 copy
slide9 copy
slide8 copy
slide7 copy
slide6 copy
slide5 copy
slide3 copy
slide2 copy
ajdovscina
kapela
Nova Gorica Panorama With Part of Friuli
trg-evrope

Izbrana so županova vina treh občin Vipavske doline

18. maja, 2021

V čudovitem ambientu Vipavskega Križa, grajski kleti, se je v ponedeljek, 17. maja, odvil pravi vinski spektakel. Župani Mestne občine Nova Gorica, Občine Renče-Vogrsko in Občine Ajdovščina so na skupnem virtualnem dogodku razglasili županova vina in podelili druge prestižne nazive.

Vse tri občine povezuje obsežnejša povezovalna zgodba in trden namen – ustanoviteljice Zavoda za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina so odločene turistični razvoj graditi z roko v roki, kot enotna turistična destinacija, ki ponuja pester nabor doživetij. Bogata vinska zgodba, spletena skozi stoletja tradicije in v sodobnem času dopolnjena z znanjem ter veliko mero občutka, je poglavitna komponenta tako turizma kot kmetijstva naše dežele. Na prvem skupnem dogodku v Vipavskem Križu so bila razglašena vina vseh treh županov.

Vino župana Občine Ajdovščina 2021 je postalo Fino rdeče s posestva Ferjančič. Na izboru za županovo vino občine Ajdovščina je sodelovalo 16 vinarjev iz 9 vasi, prispevali so skupaj 57 vzorcev vin. Letos sta prvič med prejemniki listin odličnosti tudi dve penini. Listino odličnosti so prejeli: Borut Koron, Brje: penina pinela 2016 in pinela 2020; Bogdan in Klemen Čehovin, Gaberje: penina rose 2017; Posestvo Štokelj: bela zvrst (Planta bela) 2018 in chardonnay 2019; Miha Cigoj, Črniče: malvazija 2020 in merlot 2018; Bojan Furlan, Zavino: zelen 2020; Posestvo Ferjančič, Planina: rdeča zvrst (Fino rdeče) 2017, ki je postalo Županovo vino 2021. Župan Tadej Beočanin je ob tem izpostavil: »Ocenjevanje vin ima v občini Ajdovščina bogato tradicijo. Iz leta v leto vse več vinarjev sodeluje v vinskem izboru, vina naše rajske doline pa vse bolj pridobivajo na kakovosti. Tudi letos se je izkazalo, da domači vinarji delajo le še dobra, boljša in najboljša vina. Združen v vinsko zgodbo treh občin pa je vinski izbor presegel pričakovanja in nas povezal v prepričanju, da pristnost in svojstvenost vipavskih vin predstavljata velik potencial za razvoj in prepoznavnost naše skupne destinacijske znamke.«

V Občini Renče-Vogrsko so prvič izbirali županovo vino, to je malvazija vinarja Matjaža Bavdaža, Vinarstvo Zerzinko. Prvo leto pa so v skupni zgodbi vinsko ocenjevanje uresničili v občini Renče-Vogrsko, kar je pozdravil tudi župan Tarik Žigon: »Veseli me, da smo prvič od obstoja Občine Renče-Vogrsko tudi mi izpeljali javni natečaj za izbor Županovega vina. Kmetijstvo je bilo in vedno bo pomemben del razvoja, prepoznavnosti, pa tudi turistične ponudbe, ki sega onkraj občinskih meja in zaobjema celotno Vipavsko dolino. Naj bo ta izbor dokaz vinarjem, da je njihovo delo cenjeno in spoštovano.« Podeljene so bile tri listine, prejeli so jih: vinarka Kerstin Žižmond, vinar Ivan Forznazarič in vinar Aldo Mozetič. Plaketo z nazivom županovo vino Občine Renče-Vogrsko pa je prejel Matjaž Bavdaž, Vinarstvo Zrzinko.

V Mestni občini Nova Gorica so letos uvedli nov način vinskega izbora, županovi vini sta tako postali sauvignon 20219, Vina Bizjak in merlot 2017 s kmetije Lisjak. Mestna občina Nova Gorica ima dolgo tradicijo izbora županovega vina, letos pa je župan prvič izbral tudi svoje županovo oljčno olje – laskavi naziv je prejel Ernest Kante iz Šempasa za svoje ekstra deviško oljčno olje. Na izboru za županovo vino je sodelovalo 14 goriških vinarjev, ki so prispevali skupaj 30 vzorcev vin. Listine odličnosti za županov bel izbor sta prejeli vini chardonnay 2020 s kmetije Kraljič in zelen 2020, Vina Colja. Županov rdeči izbor sta v letošnjem letu cabernet sauvignon 2019 z družinske kmetije Lisjak in Rdeča fantazija, Vina Colja. Najprestižnejši vinski naziv v Mestni občini Nova Gorica pa bosta letos nosili vini sauvignon 20219, Vina Bizjak in merlot 2017 s kmetije Lisjak. Župan dr. Klemen Miklavič je ob povezovalni zgodbi treh občin v vinski zgodbi izpostavil: »Izbor županovega vina ni samo izbor protokolarnega darila Mestne občine Nova Gorica. Je predvsem praznik za naše vinarje, za naše kmetijstvo in v turističnem smislu tudi priložnost za razvoj podeželja. Je praznik povezovanja občin, saj smo županova vina predstavili skupaj z Občino Ajdovščina in Občino Renče-Vogrsko ter ob tem spoznavali vinarstvo v našem območju, v območju Vipavske doline, ki je hkrati tudi turistična destinacija, ki si zasluži pozornost, saj ima velik razvojni potencial.«

Prvi dogodek skupne vinske zgodbe je torej za nami, doprinesel je zagotovo velik korak naprej v promociji in trženju ne samo vin, pač pa celotnega območja.

< Vse novice

Sledite nam

Oxygen Icon Box

Zavod za turizem

Oxygen Icon Box

Vipavska dolina

Oxygen Icon Box

Dogodki Nova Gorica in Vipavska dolina

Oxygen Icon Box

@VipavaValleySI

Oxygen Icon Box

@vipavavalley_official

Prijavi se na e-novice

Kontaktni podatki

Javni zavod za turizem 
Nova Gorica in Vipavska dolina
Trg Edvarda Kardelja 1
5000 Nova Gorica
Telefon: 05 330 46 00
E-mail: nova-gorica@vipavskadolina.si

TIC Nova Gorica in Center trajnostne mobilnosti Nova Gorica
Kidričeva ulica 11
5000 Nova Gorica
Telefon: 05 330 46 00, 041 460 217
E-mail: nova-gorica@vipavskadolina.si

TIC Ajdovščina
Prešernova ulica 9
5270 Ajdovščina
Telefon: 05 365 91 40, 031 355 110
E-mail: ajdovscina@vipavskadolina.si

TIC Renče – Vogrsko
Bukovica 43
5293 Volčja Draga
Telefon: 041 490 227
E-mail: rence-vogrsko@vipavskadolina.si

Skip to content