slide14 copy
slide13 copy
slide12 copy
slide11 copy
slide10 copy
slide9 copy
slide8 copy
slide7 copy
slide6 copy
slide5 copy
slide3 copy
slide2 copy
ajdovscina
kapela
Nova Gorica Panorama With Part of Friuli
trg-evrope

Grad Rihemberk odpira vrata

21. aprila, 2021

Srednjeveški grad Rihemberk, ena najprivlačnejših točk v destinaciji, v soboto, 24. aprila, ponovno odpira svoja vrata. Grad bo predvidoma odprt vse sobote, nedelje in praznike do konca poletne sezone 2021, če bodo le epidemiološke razmere to dopuščale. Z vodnikom si ga je ob predhodni najavi mogoče ogledati kadarkoli.

Spoznavanje gradu se odvija na prostem, na svežem zraku, v zanimivih grajskih ambientih in z navdihujočimi razgledi na okolico, ki vabi na izlete. Obiskovalce bo ob prihodu pričakal tudi srednjeveški vratar, ki jim bo z veseljem ponudil informacije o tem kulturnem spomeniku.

Grad je v minulem letu dobil mnogo lepšo podobo, od zaprtja so potekala številna obnovitvena dela, kot je obnova večine grajskih streh.

Grad Rihemberk leži na skalnatem pomolu vzpetine Golec nad vasjo Branik in že stoletja kraljuje nad Braniško dolino. Nastajati je začel na začetku 13. stoletja na mestu, kjer je ležalo veliko starejše prazgodovinsko gradišče (1600 - 700 pr. n. št.). Je najmogočnejši in eden najstarejših gradov na Primorskem, ki je do danes ohranil starodavno srednjeveško zasnovo. Njegova prva omemba sega v leto 1230 – v povezavi z njegovimi prvotnimi posestniki, gospodi Rihemberškimi, ki so gradu in kraju pod njim dali tudi ime.

Poleg izjemnega kulturno-zgodovinskega pomena grad danes izstopa tudi kot pomembno zatočišče več ogroženim vrstam netopirjev – skrivnostnih, a človeku koristnih nočnih živali, ki so opuščene grajske kleti in stolpe izbrali za svoje domovanje. Prav v teh dneh se na grad v letno kotišče in prebivališče vrača nekaj sto netopirk. Območje gradu je zaradi svojih posebnosti vključeno tudi v program Natura 2000.

Grad Rihemberk je dobil povsem novo opremo za obiskovalce, nove programe zanje, nove tematske poti ter spletno stran https://rihemberk.com/ Opremljen je tudi z novo brezplačno internetno točko, s pomočjo katere bodo lahko obiskovalci na gradu raziskovali digitalne grajske zgodbe in ponudbo ali ob pogledu na Braniško dolino in kraje okoli nje načrtovali svoj naslednji izlet.

Posebej dragoceno je, da so bili pri obnovi gradu uporabljeni tradicionalni in trajnostni materiali in postopki, kot je apnena malta za opravilo zidov – taka, kot so jo v naših krajih uporabljali več stoletij. Tudi v letošnjem letu se nadaljujejo izboljšave na gradu. Do konca leta je predviden zaključek obnove prvih notranjih prostorov – prvega sprejemnega prostora za obiskovalce in razstavnega prostora, tako imenovane Infoteke Natura 2000. S tem bo grad pridobil tudi težko pričakovane sanitarije in novo čistilno napravo.

Velik doprinos k oživljanju gradu je prineslo sodelovanje Zavoda Svitar, ki se že leta ukvarja prav z oživljanjem gradov. Na gradu skrbijo za bogatejši in zanimivejši program ter za oglede gradu. Prilagojeno razmeram bo obiskovalcem ponujeno doživetje in spoznavanje številnih grajskih zgodb, ki so vtkane v mogočne grajske zidove.

Kratki dokumentarni film podjetja Gnom d.o.o.:https://www.facebook.com/gnomdoo/videos/159675015943896/UzpfSTIwODU3Njc5NjMzMjUzNjoxMDUwNzkzNzc1NDQ0MTYz/

Grajski potopis z naslovom Na grad Rihemberk in naokrog:

https://www.facebook.com/rihemberk/videos/na-grad-rihemberk-in-naokrog/381876166535389/

Info: info@rihemberk.com, www.rihemberk.com

< Vse novice

Sledite nam

Oxygen Icon Box

Zavod za turizem

Oxygen Icon Box

Vipavska dolina

Oxygen Icon Box

Dogodki Nova Gorica in Vipavska dolina

Oxygen Icon Box

@VipavaValleySI

Oxygen Icon Box

@vipavavalley_official

Oxygen Icon Box

@Vipavskadolina

Prijavi se na e-novice

Kontaktni podatki

Javni zavod za turizem 
Nova Gorica in Vipavska dolina
Trg Edvarda Kardelja 1
5000 Nova Gorica
Telefon: 05 330 46 00
E-mail: nova-gorica@vipavskadolina.si

TIC Nova Gorica in Center trajnostne mobilnosti Nova Gorica
Kidričeva ulica 11
5000 Nova Gorica
Telefon: 05 330 46 00, 041 460 217
E-mail: nova-gorica@vipavskadolina.si

TIC Ajdovščina
Prešernova ulica 9
5270 Ajdovščina
Telefon: 05 365 91 40, 031 355 110
E-mail: ajdovscina@vipavskadolina.si

TIC Renče – Vogrsko
Bukovica 43
5293 Volčja Draga
Telefon: 041 490 227
E-mail: rence-vogrsko@vipavskadolina.si

Skip to content