slide14 copy
slide13 copy
slide12 copy
slide11 copy
slide10 copy
slide9 copy
slide8 copy
slide7 copy
slide6 copy
slide5 copy
slide3 copy
slide2 copy
ajdovscina
kapela
Nova Gorica Panorama With Part of Friuli
trg-evrope

DAM BOUTIQUE HOTEL & RESTAURANT prejemnik okoljskega znaka »GREEN KEY«

28. junija, 2021

Ponosno sporočamo, da se naša destinacija lahko pohvali z novim ponudnikom, ki obratuje na trajnostni in okolju prijazen način. DAM BOUTIQUE HOTEL & RESTAURANT, ki je že poznan kot prejemnik Michelinove zvezdice, je pridobil certifikat Green Key / Zeleni ključ, ki je vodilni standard odličnosti na področju okoljske odgovornosti in trajnostnega delovanja.

Uspešna ekipa DAM boutique hotel & restaurant, katero vodi priznani chef Uroš Fakuč, je sprejela odločitev, da svojo obstoječo zeleno politiko nadgradi in jo formalno umesti v svoje poslovanje. Preko mednarodnih standardov je preverila svojo trajnostno naravnano delovanje in skozi postopek certificiranja pridobila trajnostni  certifikat Green Key oziroma Zeleni ključ, za katerega se lahko potegujejo gostinski obrati/namestitve. Na podlagi tega pa še certifikat ZSST (Zelena shema slovenskega turizma) - Slovenia Green cuisine/accommodation. Na Zavodu za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina nas veseli vsak nov certificiran ponudnik, saj prispeva k razvoju trajnostnega turizma in soustvarja zeleno zgodbo destinacije Nova Gorica in Vipavska dolina.

Turistična destinacija Nova Gorica in Vipavska dolina je butična, zelena, zdrava ter trajnostno naravnana turistična destinacija, z jasnim pozicioniranjem in celostnimi turističnimi produkti, ki privabljajo zahtevnejše goste, željne uživanja življenja in sprostitve skozi vse leto. Mednarodno prepoznavna destinacija je znana po sončnih vinorodnih gričih, izjemni vinski tradiciji, izvrstni kulinariki ter bogati naravni in kulturni dediščini. Na vseh teh področjih se pri oblikovanju turistične ponudbe povezuje s ponudniki čezmejnega prostora.

S pridobitvijo znaka Green Key, enega izmed v ZSST priznanih mednarodno veljavnih trajnostnih ali okoljskih znakov, in podpisu Zelene politike slovenskega turizma in Zaveze za trajnostno gastronomijo slovenije, bo turistični ponudnik DAM boutique hotel & restaurant izpolnil tudi pogoje za pridobitev znaka Slovenia Green Cuisine/Accommodation, s čimer se bo na slovenskem, evropskem in globalnem trgu tudi formalno pozicioniral kot okolju in družbi prijazna restavracija/namestitev. Uroš Fakuč, ki vodi tako odlično restavracijo kot tudi hotel, je dolgoletni član prestižnega združenja mladih chefov JRE. Pohvali pa se lahko še z drugimi mednarodnimi priznanji: restavracija je nosilka Michelinove zvezdice in treh kap kulinaričnega vodnika Gault & Millau.

Okoljsko osveščenimi ponudniki s svojimi pobudami in spodbudami na področju trajnostnega razvoja okolja in družbe uspešno soustvarjajo trajnostni turizem na naši destinaciji. Na trajnostno pot na destinaciji so že stopili ponudniki: Turistična kmetija Saksida, Hotel Sabotin, Ekološka turistična kmetija Toncevi, Odprte vasi, Pikol Lake Village, Sobe Leban, Agencija Buriatik, Hotel Lipa, Gozdna vasica Theodosius, Prenočišča Kogoj in Gostilna pri Lojzetu.

Zeleni ključ je okoljski/trajnostni znak, vodilni standard odličnosti na področju okoljske odgovornosti in trajnostnega delovanja v turistični industriji. Ta prestižni znak zavezuje podjetija, da v certificiranih obratih spoštujejo stroge kriterije, ki jih je določila Mednarodna fundacija za okoljsko vzgojo (FEE). Znak Zeleni ključ zagotavlja vsem gostom, da z izbiro certificiranega turističnega obrata neposredno pripomorejo k varovanju okolja. Ponudniki, ki so nosilci tega znaka, vzdržujejo visoke okoljske standarde, kar dokazujejo s pomočjo stroge dokumentacije in pogostih kontrolnih pregledov. Program Zeleni ključ velik poudarek namenja obveščanju in vključevanju obiskovalcev v trajnostne in okolju prijaznejše ukrepe, ki jih v obratih izvajajo. Zagotavlja, da je osebje v obratih dobro obveščeno in primerno usposobljeno na področju okolju prijaznih in trajnostnih praks, nenehno išče nove - trajnostne - načine poslovanja in uporabe tehnologije, z namenom, da bi se z zmanjšanjem porabe virov in količine odpadkov zmanjšali vpliv na okolje ter stroški poslovanja. Ker so gostje vedno bolj ozaveščeni glede okoljske problematike, postajajo pozitivne okoljske poverilnice vedno bolj pomembne, ko izbirajo primeren obrat za preživljanje svojega prostega časa ali za poslovno druženje. Zeleni ključ simbolizira zavezanost okolju in trajnostnemu razvoju, ki je za potencialne goste izjemno privlačna. Pridobitev okoljskega znaka Zeleni ključ, pomeni za obrat tudi dodatni način promocije, saj obrat potencialnim gostom s pridobitvijo omenjenega znaka sporoča, da izpolnjuje stroge okoljske kriterije ter aktivno, celostno in sistematično izboljšuje svoje trajnostno naravnano poslovanje.

Kriteriji za restavracije/namestitve, po katerih je bil obrat ocenjen in certificiran, pokrivajo 13 področij, in sicer okoljsko upravljanje, vključenost osebja, informiranje gostov, voda, pranje in čiščenje, odpadki, energija, hrana in pijača, notranje okolje, zelene površine, korporativna družbena odgovornost, aktivnosti v naravi in administracija. V okviru področja okoljsko upravljanje so v obratu med drugim dokazali aktivno obojestransko sodelovanje z lokalno skupnostjo. To sodelovanje je obenem predpogoj za umestitev lokalnih skupnosti ter turističnih ponudnikov v sistem Zelene sheme slovenskega turizma (ZSST), ki je nacionalni program in certifikacijska shema pod krovno znamko SLOVENIA GREEN. Shema (1) združuje vsa prizadevanja za trajnostni razvoj turizma v Sloveniji, (2) destinacijam in ponudnikom ponuja konkretna orodja za oceno in izboljšanje trajnostnega delovanja, (3) skozi znamko Slovenia Green to zeleno delovanje tudi promovira. Dokazali so tudi aktivno sodelovanje in spodbujanje deležnikov ter odgovornost, da zeleno politiko širijo mednje ter na ta način postajajo ambasadorji zelene politike.

https://www.damhotel.si/sl

< Vse novice

Sledite nam

Oxygen Icon Box

Zavod za turizem

Oxygen Icon Box

Vipavska dolina

Oxygen Icon Box

Dogodki Nova Gorica in Vipavska dolina

Oxygen Icon Box

@VipavaValleySI

Oxygen Icon Box

@vipavavalley_official

Oxygen Icon Box

@Vipavskadolina

Prijavi se na e-novice

Kontaktni podatki

Javni zavod za turizem 
Nova Gorica in Vipavska dolina
Trg Edvarda Kardelja 1
5000 Nova Gorica
Telefon: 05 330 46 00
E-mail: nova-gorica@vipavskadolina.si

TIC Nova Gorica in Center trajnostne mobilnosti Nova Gorica
Kidričeva ulica 11
5000 Nova Gorica
Telefon: 05 330 46 00, 041 460 217
E-mail: nova-gorica@vipavskadolina.si

TIC Ajdovščina
Prešernova ulica 9
5270 Ajdovščina
Telefon: 05 365 91 40, 031 355 110
E-mail: ajdovscina@vipavskadolina.si

TIC Renče – Vogrsko
Bukovica 43
5293 Volčja Draga
Telefon: 041 490 227
E-mail: rence-vogrsko@vipavskadolina.si

Skip to content