slide14 copy
slide13 copy
slide12 copy
slide11 copy
slide10 copy
slide9 copy
slide8 copy
slide7 copy
slide6 copy
slide5 copy
slide3 copy
slide2 copy
ajdovscina
kapela
Nova Gorica Panorama With Part of Friuli
trg-evrope

Turistična pomlad s Turistično borzo Vipavska dolina tokrat v Bukovici

4. aprila, 2023

Pred letom je Zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina v Novi Gorici organiziral prvi poslovno turistični dogodek Turistična pomlad. Letošnji dogodek je v Kulturni dom v Bukovici na turistično borzo privabil še več lokalnih turističnih ponudnikov in prvič tudi številne tuje organizatorje turističnih potovanj. Svojo ponudbo so predstavile turistične destinacije iz Mediteranske in Kraške turistične regije ter sosednje Furlanije-Julijske krajine. V okviru strokovnega posveta so udeleženci spoznavali tudi priložnosti, ki jih prinaša evropska prestolnica kulture, dan pa je zaključil tradicionalni dogodek Vina županov Vipavske doline s podelitvijo priznanj lokalnim vinarjem.

Poslovno turistični dogodek Turistična pomlad, ki ga je Zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina zasnoval že leta 2020 in zaradi epidemije prvič izvedel šele v lanskem letu, je namenjen razvoju lokalnega turističnega gospodarstva, pospeševanju oblikovanja in trženja sodobnih, trajnostno naravnanih turističnih produktov ter povezovanju turistične ponudbe na širšem območju zahodne Slovenije.

Slovenski turizem se je po hudem šoku, ki ga je prinesel covid, v lanskem letu že uspel približati poslovnim rezultatom iz leta 2019. Prizadevanja za okrevanje turistične industrije in z njo povezanih gospodarskih dejavnosti so pospešila razvoj, pomagala odkrivati neizkoriščene potenciale in v ospredje postavila pomen povezovanja med turističnimi ponudniki, upravljavci turističnih destinacij in regijami. V novih okoliščinah ima dogodek, ki ga je destinacija Nova Gorica in Vipavska dolina zasnovala že pred krizo, še večji pomen, zato je letošnjo Turistično pomlad zastavila še bolj ambiciozno.

Erika Lojk, direktorica Zavoda za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina, je v predstavitvi dogodka poudarila: "Naša Turistična pomlad je pomemben prispevek k razvoju turizma. Z našim projektom povezujemo turistične ponudnike z organizatorji turističnih potovanj, ob tem prestopamo meje destinacij in državne meje, presegamo pa tudi marsikatero prepričanje, da so nekatere stvari nemogoče ali težko izvedljive. Lani smo našim turističnim ponudnikom omogočili, da se lahko srečajo in povezujejo za oblikovanje integriranih turističnih produktov. Letos smo na Turistično borzo Vipavska dolina privabili tudi številne tuje organizatorje potovanj iz sedmih držav. Priložnost za trženje na tujih trgih, ki je del naše strategije razvoja, smo tako ponudnikom prinesli pred domači prag. Turistične borze se je udeležilo več kot šestdeset turističnih ponudnikov iz naše destinacije, obiskali so nas številni predstavniki slovenskih receptivnih agencij in kar 35 tujih organizatorjev potovanj. Odličen odziv tako naših ponudnikov kot turističnih agencij me izjemno veseli in je velika spodbuda za naprej. Posebej sem vesela, da so se nam na dogodku tudi letos pridružile turistične destinacije iz Slovenske Istre, Krasa, Brd in Furlanije-Julijske krajine, kot sosedi pa tudi Idrija in Fundacija Poti miru iz Posočja. V okviru strokovnega posveta, ki nam ga je tudi letos pomagala uresničiti Slovenska turistična organizacija, smo v partnerstvu z Javnim zavodom GO! 2025 veliko pozornost namenili priložnostim, ki jih prinaša evropska prestolnica kulture. Večerni dogodek Vina županov Vipavske doline pa je že tradicionalno odlična priložnost za predstavitev naše destinacije kot dežele vrhunskih vin in gostoljubnih kmetij."  

Izvedbo dogodka Turistična pomlad je tudi tokrat podprla Slovenska turistična organizacija. V okviru strokovnega posveta so vodje predstavništev STO v Nemčiji, Italiji, Avstriji in na Češkem udeležencem predstavili pomembne informacije s teh trgov in priložnosti za prihodnje trženje. Kot partner letošnje Turistične pomladi je Javni zavod GO! 2025 udeležencem dogodka predstavil možnosti, ki jih prinaša evropska prestolnica kulture. Ob tem je predstavnik turistične organizacije PromoTurismoFVG iz Furlanije-Julijske krajine predstavil številne priložnosti za razvoj čezmejnih turističnih produktov. Posebna gostja strokovnega posveta je bila Arita Åkre, pridelovalka jabolčnega vina z Norveške, ki je v teh dneh obiskala Vipavsko dolino v okviru mednarodnega projekta Uncorking Wine & Cider, katerega partnerja sta tudi Občina Ajdovščina in Fakulteta za vinogradništvo in vinarstvo Univerze v Novi Gorici.

Mednarodna udeležba pa je zaznamovala tudi letošnjo Turistično borzo Vipavska dolina. Zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina je na dogodek uspel privabiti kar 35 tujih organizatorjev turističnih potovanj iz sedmih evropskih držav. Kot gostje Turistične pomladi so se v naših krajih mudili tri dni. V sodelovanju s sosednjima destinacijama Kras in Brda je zavod za turizem zanje organiziral študijsko turo in jim predstavil ključne stebre naše turistične ponudbe.

Dogodek Turistična pomlad je ob podpori Občine Renče-Vogrsko potekal v Kulturnem domu v Bukovici, ki je z dvema dvoranama in velikim večnamenskim prostorom omogočila izvedbo vseh vsebin. V okviru posebnega večernega dogodka Vina županov Vipavske doline so župani Občine Renče-Vogrsko, Mestne občine Nova Gorica in Občine Ajdovščina razglasili županova vina in podelili druga priznanja. Laskavi naziv županovih prvakov je prejelo pet vin in eno oljčno olje. Občina Ajdovščina in Občina Renče-Vogrsko sta izbrali po eno županovo vino, Mestna občina Nova Gorica pa je izbrala županovo belo vino, županovo rdeče vino, županovo penino in županovo oljčno olje, kar je letošnja novost. Izbrance so razglasili župan Občine Renče-Vogrsko Tarik Žigon, župan Mestne občine Nova Gorica Samo Turel in župan Občine Ajdovščina Tadej Beočanin.

Turistična pomlad pa ni edini pomemben turistični poslovni dogodek, ki ga bo letos gostila destinacija Nova Gorica in Vipavska dolina. Med 13. in 15. novembrom bosta v Novi Gorici potekali prireditvi Dnevni slovenskega turizma, osrednji slovenski dogodek v turizmu v organizaciji STO, in 70. jubilejni Gostinsko-turistični zbor, oba v sodelovanju z družbo HIT. Prireditvi se po letu 2015 znova vračata v Novo Gorico, kar je za destinacijo priznanje in hkrati nov izziv.

Foto utrinki iz Turistične pomladi 2023:

< Vse novice

Sledite nam

Oxygen Icon Box

Zavod za turizem

Oxygen Icon Box

Vipavska dolina

Oxygen Icon Box

Dogodki Nova Gorica in Vipavska dolina

Oxygen Icon Box

@VipavaValleySI

Oxygen Icon Box

@vipavavalley_official

Prijavi se na e-novice

Kontaktni podatki

Javni zavod za turizem 
Nova Gorica in Vipavska dolina
Trg Edvarda Kardelja 1
5000 Nova Gorica
Telefon: 05 330 46 00
E-mail: nova-gorica@vipavskadolina.si

TIC Nova Gorica in Center trajnostne mobilnosti Nova Gorica
Kidričeva ulica 11
5000 Nova Gorica
Telefon: 05 330 46 00, 041 460 217
E-mail: nova-gorica@vipavskadolina.si

TIC Ajdovščina
Prešernova ulica 9
5270 Ajdovščina
Telefon: 05 365 91 40, 031 355 110
E-mail: ajdovscina@vipavskadolina.si

TIC Renče – Vogrsko
Bukovica 43
5293 Volčja Draga
Telefon: 041 490 227
E-mail: rence-vogrsko@vipavskadolina.si

Skip to content