Poziv za spremljajoče prireditve v okviru Goriškega poletja 2024

V letu 2024 Goriško poletje v novogoriški mestni občini organizira Javni zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina.

Če načrtujete prireditev od 21. junija do 31. avgusta 2024 in bi jo želeli vključiti v skupno promocijo poletnih dogodkov, vas vljudno vabimo, da nam posredujete informacije preko spodnjega obrazca.

Že vnaprej se vam zahvaljujemo za sodelovanje in prispevek k obogatitvi Goriškega poletja 2024.

Skupaj bomo ustvarili nepozabno poletje, polno dogodkov, smeha in pozitivne energije. Veselimo se vaših prijav!

Dodatne informacije: vanessa.turk@vipavskadolina.si

Rok oddaje: 15. april 2024

Obrazec Prireditve Goriško Poletje 2024 - pdf.

Obrazec Prireditve Goriško Poletje 2024 - doc.

Razpis za direktorja Javnega zavoda za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina

Svet Javnega zavoda za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina, Trg Edvarda Kardelja 1, 5000 Nova Gorica, matična številka 8240949000, davčna številka 42891051, na podlagi določil Zakona o zavodih s spremembami in dopolnitvami, Odloka o ustanovitvi javnega zavoda za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina (Uradni list RS, št 43/18) ter določil Statuta javnega zavora za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina, objavlja javni razpis za delovno mesto

DIREKTOR m/ž JAVNEGA ZAVODA ZA TURIZEM NOVA GORICA IN VIPAVSKA DOLINA

V besedilu objave uporabljeni izrazi v moški slovnični obliki so uporabljeni kot nevtralni za ženske in moške.

Za direktorja javnega zavoda za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina je lahko imenovan kandidat, ki v skladu z veljavnimi predpisi izpolnjuje naslednje pogoje:

Pogodba o zaposlitvi se sklepa za čas mandata oziroma imenovanja, to je 4 leta. Delo na delovnem mestu direktorja se opravlja za polni delovni čas.

Program za mandatno obdobje naj ne obsega več kot pet strani in naj sestoji iz ključnih sklopov kot so: usmeritve za nadgradnjo razvoja destinacije Nova Gorica in Vipavska dolina in predlog organizacije ter delovanja javnega zavoda za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina.

Naloge direktorja javnega zavoda za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina izhajajo iz veljavnih predpisov zavoda.  

Prijava na prosto delovno mesto mora vsebovati:

1. izjavo in dokazilo oziroma verodostojno listino o izpolnjevanju pogoja glede zahtevane izobrazbe, iz katere mora biti razvidna stopnja in smer izobrazbe ter datum (dan, mesec in leto) zaključka izobraževanja ter ustanova, na kateri je bila izobrazba pridobljena,

2. izjavo in dokazilo oziroma listino o pridobljenih delovnih izkušnjah, iz katere je razvidno izpolnjevanje pogoja glede zahtevanih delovnih izkušenj (čas opravljanja dela - datum sklenitve in datum prekinitve delovnega razmerja, opis dela in stopnja/raven izobrazbe na delovnih mestih pri posameznem delodajalcu).

Kandidati pošljejo prijave z zahtevanimi dokazili, izjavami in programom na naslov: Zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina, Trg Edvarda Kardelja 1, 5000 Nova Gorica in sicer v roku 15 dni po objavi tega javnega razpisa.

Prijave na razpis pošljejo kandidati na naslov, naveden v razpisu s pripisom: »Za razpis za direktorja«.

Za pravočasno prijavo se šteje prijava poslana po navadni  pošti v danem roku oziroma priporočeno, pri čemer se kot pravočasna upošteva datum oddaje priporočene pošiljke na zadnji dan prijavnega roka.

Oseba, pristojna za posredovanje informacij v zvezi z javnim razpisom, je Igor Česnik, predsednik Sveta zavoda, t: 031 628 622. i.cesnik@gmail.com.

                                                                                                                         Igor Česnik l.r.

Predsednik sveta JZ za turizem

Nova Gorica in Vipavska dolina

Javni natečaj za izbor županovega vina Mestne občine Nova Gorica 2024

Vinogradnike in vinarje iz Mestne občine Nova Gorica vabimo k sodelovanju na javnem natečaju za izbor Županovega vina Mestne občine Nova Gorica 2023. Dokumentacija in prijavnica sta na voljo na spletni strani Mestne občine Nova Gorica na povezavi https://www.nova-gorica.si/natecaj/50653/javni-natecaj-za-izbor-zupanovega-vina-mestne-obcine-nova-gorica.
Rok za prijavo na natečaj je do ponedeljka, 11. 3. 2024, do 12. ure.
Prijavnice zbira po e-pošti predstavnica Konzorcija vinarjev Vipavske doline Irena Bizjak,
irena.bizjak91@gmail.com, tel. 040 332 239.
Vzorce je potrebno najkasneje do ponedeljka, 11. 3. 2024, do 12. ure dostaviti na kmetijo Deanu
Čebronu, Preserje 59, 5295 Branik, po predhodnem telefonskem dogovoru na tel. 041 500 155.
Strokovno ocenjevanje za izbor Županovega vina bo izvedeno najkasneje do 13. 3. 2024.
O odločitvi ocenjevalne komisije boste seznanjeni pisno v roku 15 dni od razglasitve rezultatov. Rezultati pa bodo objavljeni tudi javno, in sicer na spletni strani Mestne občine Nova Gorica in Javnega zavoda za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina.

BREZMEJNO LETO 2024

Nova Gorica in Gorica sta 30. aprila 2004 skupaj pozdravili vstop Slovenije v Evropsko unijo. Simbolični vrhunec praznovanja pod sloganom "Skupaj v Evropi" in ob prisotnosti takratnega predsednika Evropske komisije Romana Prodija je bilo odprtje mozaika tržaškega umetnika slovenskega rodu Franca Vecchieta na prenovljenem trgu, ki je povezal obe mesti.

Ob 20. obletnici vstopa Slovenije v Evropsko unijo Mestna občina Nova Gorica leto 2024 posveča vsebinam čezmejnega sodelovanja in evropskega povezovanja ter pobudam, ki bodo še dodatno osvetlile naše sožitje v Evropi tudi v luči prihajajoče Evropske prestolnice kulture 2025.

V sodelovanju s številnimi snovalci, javnimi zavodi, društvi in posamezniki je nastal je bogat program Brezmejnega leta, ki je objavljen na naslednji povezavi.

Nova prometna ureditev Trubarjeve ulice v Novi Gorici

Mestna občina Nova Gorica je v sklopu projekta »Vzpostavitev povezanega kolesarskega omrežja Nova Gorica« zaključila s prenovo Trubarjeve ulice, med križiščem z Delpinovo ulico do navezave na kolesarsko/pešpot ob potoku Koren. Cilj celotnega projekta je zasnovati in oblikovati nove kolesarske povezave z namenom izboljšanja prometne varnosti in povečanja privlačnosti kolesarskega prometa. Trubarjeva ulica je eden izmed desetih odsekov, ki se prenavljajo v sklopu projekta.

Trubarjeva ulica spada med pomembnejše ulice šolskega in vrtčevskega okoliša OŠ Frana Erjavca Nova Gorica, POŠ Kozara ter Vrtca Nova Gorica, kar pomeni, da dnevno to mestno območje obišče več kot tisoč otrok. Ker starši veliko otrok pripeljejo in odpeljejo z avtomobilom, so neurejene površine za pešce in kolesarje predstavljale prometno nevarnost za najranljivejšo skupino v prometu – otroke. Prenova Trubarjeve ulice tako obsega zmanjšanje hitrosti motornih vozil na 30 km/h, izboljšanje pogojev za hojo ter zoženje cestišča zaradi zagotavljanja kolesarskih površin.

Kolesarske površine so vzpostavljene kot pomožni kolesarski pas, kar predstavlja prvo takšno prometno ureditev na območju mesta Nova Gorica. Pomožni kolesarski pas je namenjen kolesarjem. V primeru srečanja dveh nasproti vozečih se vozil ga lahko voznik, v odsotnosti kolesarja, uporabi za umik. V primeru če je na kolesarskem pasu kolesar, pa mora voznik počakati in voziti za kolesarjem, saj slednjega ne sme ne prehiteti ne izsiliti. Takšna prometna ureditev se uporablja tam, kjer zaradi prostorske stiske ni mogoča nobena druga kolesarska ureditev. Ulični odsek Trubarjeve ulice prostorsko ni omogočal druge primernejše rešitve za vzpostavitev kolesarskih površin, zato smo zaradi zagotavljanja večje varnosti kolesarjev odvzeli prostor avtomobilom.

Poleg nove prometne ureditve odseka Trubarjeve ulice s križiščem z Delpinovo ulico je sedaj zagotovljena tudi univerzalna dostopnost za vse ranljive skupine, saj so robniki primerno znižani, urejene so površine za pešce ter kolesarje, postavljene pa so tudi nove vodilne taktilne oznake. Za večjo prijaznost ulice pa je bilo posajenih tudi deset novih dreves, ki bodo zmanjšala vpliv hrupa, izpustov CO2 ter v poletih mesecih nižala temperaturo okolice. Namen projekta je zmanjšanje odstotka uporabe motornega prometa in s tem zmanjšanje izpustov CO2. Občina želi prispevati k čistejšemu bivalnemu okolju na eni strani, na drugi strani pa spodbujati med prebivalci športno-rekreacijsko kulturo in zdrav življenjski slog z urejenimi, varnimi in senčnimi površinami za hojo in kolo.

Operacijo delno financira Evropska unija, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje kohezijske politike v programskem obdobju 2014-2020, prednostne osi 4 »Trajnostna raba in proizvodnja energije in pametna omrežja«. Tematski cilj 4 »Podpora prehodu na nizkoogljično gospodarstvo v vseh sektorjih«, prednostne naložbe 4.4. »Spodbujanje nizkoogljičnih strategij za vse vrste območij, zlasti za urbana območja, vključno s spodbujanjem trajnostne multimodalne urbane mobilnosti in ustreznimi omilitvenimi prilagoditvenimi ukrepi«, specifični cilj 1 »Razvoj urbane mobilnosti za izboljšanje kakovosti zraka v mestih«.

Dogodek z novinarji - Solkanski radič se predstavi!

V ponedeljek, 29.1., bo na goriškem koncu pestro, če smo natančnejši - na solkanskem... Kot vsa leta doslej, se bo tudi tokrat solkanski radič transformiral v dobrote, katere lahko samo on sam ustvari tako unikatne. Tokrat  bo potekala predstavitev ponudnikov kisa in ocvirkov ter restavracij, ki bodo tekmovale v pripravi solat. Morda zveni tokrat naloga enostavna, a ravno pri preprostih zadevah se včasih lahko kaj zakomplicira. Bodimo radovedni in spremljajmo, kaj se bo dogajalo. Spodaj na voljo tudi program dogodka.

PROGRAM

9.45–10.00     Zbor udeležencev na Trgu Evrope, Nova Gorica

10.00–11.15   Voden izlet po solkanskih poljih

11.30–12.00   Ogled podjetja Biolab, Gorica (Italija)

12.00                Odhod proti Ošteriji Žogica, Solkan

12.15–12.30    POZDRAV GOSTITELJA

Srečanje z novinarji

Predstavitev ponudnikov kisa in ocvirkov ter predstavitev restavracij, ki bodo tekmovale v pripravi solat iz solkanskega radiča

12.30               Začetek tekmovanja v pripravi solat iz solkanskega radiča

V pripravi solat se bodo pomerili: Ošterija Žogica, Gostilna Štirna, Ošterija Branik, Gostilna Lokve, Gostilna Bužinel in Trattoria alla Luna iz Gorice.

13.30               Izbor zmagovalne solate, kisa in ocvirkov

Dogodek organizirajo Javni zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina in Območna obrtno-podjetniška zbornica Nova Gorica

Razširjen sistem izposoje koles v Novi Gorici

V novogoriški mestni občini so danes predali namenu razširjen sistem izposoje koles, ki vsebuje 13 novih postajališč z 22 navadnimi kolesi, 30 električnimi kolesi, enim tandemom in enim tovornim kolesom. Z novimi postajališči širijo in krepijo že izdelano mrežo osmih postajališč. Gosta mreža postajališč namreč uporabnikom omogoča lažje prehajanje iz avtomobilov na bolj trajnostni način premikanja po mestu. Nova postajališča bodo na voljo na lokacijah, kjer se zadržuje večje število ljudi (stanovanjske soseske, šolska območja, bližina storitvenih dejavnosti …), in bodo na nekaterih mestih dopolnjevala obstoječo ponudbo trajnostnih načinov prevoza. Po širitvi sistema izposoje koles imajo prebivalci ter obiskovalci mestne občine na voljo skupno 91 koles, ki si jih lahko izposojajo ter jih vračajo na 20 postajališčih v mestni občini, enem postajališču v Občini Šempeter-Vrtojba ter na šestih priklopnih mestih v sosednji Gorici (I). Kot posebnost projekta širitve sistema izposoje koles izpostavljajo možnost uporabe tandem kolesa in tovornega kolesa. S tem želijo promovirati in spodbujati uporabo kolesa kot prevoznega sredstva predmetov in oseb na krajših razdaljah, kar se v svetu izkazuje kot praktično, zlasti v urbanih območjih, ki so z avtomobili težje dostopna.

Nova postajališča so: v Solkanu pri Hotelu Sabotin, v Ulici Milojke Štrukelj in v Kajak centru Solkan. V Novi Gorici pa: na železniški postaji, na Cankarjevi ulici pri številki 50 in pri MIC-u, na Ulici Gradnikove brigade, na Prvomajski ulici pri Supernovi in v novogoriškem  Športnem parku. V Rožni Dolini je novo postajališče pri Merkurju, postajališče so še ob športnem igrišču na Pristavi, pri končnem postajališču mestnega avtobusa v Lokah in pri stavbi KS Kromberk v Kromberku.

Skupno smo od vzpostavitve sistema koles leta 2021 pa do konca novembra letos zabeležili 14.156 najemov, uporabniki pa so v povprečju kolesa najeli 457-krat mesečno. Povprečno število najemov je od vzpostavitve sistema GO2GO višje med delovnimi dnevi, podoben trend pa lahko opazimo tudi v zadnjih treh mesecih. Skupno povprečno trajanje najema je po enaintridesetih aktivnih mesecih v Novi Gorici približno 29 minut, povprečna prevožena razdalja pa znaša 1,6 kilometra. Skupno smo od vzpostavitve sistema pa do konca avgusta v Novi Gorici z navadnimi in električnimi kolesi prekolesarili že 22.925 kilometrov.

V jesenskem tromesečju je prvi izrazit porast najemov ponovno opaziti v jutranjih urah, ko kolesa uporabniki uporabljajo zlasti za pot v službo, šolo in po jutranjih opravkih. Drugi vrhunec najemov je opazen v popoldanskih in večernih urah, pri čemer ob 20. uri beležimo najvišjo frekvenco najemov med delovnimi dnevi. Ponovno opažamo, da je velika frekvenca najemov koles v jutranjih in popoldanskih konicah, kar pomeni, da kolesa sistema GO2GO predstavljajo pomembno, okolju prijazno alternativo drugim oblikam prevoza v novogoriški občini. Med vikendi je bila frekvenca nižja kot med delovniki. Najvišjo frekvenco smo med vikendi beležili popoldan med 14. in 15. uro in v večernih urah, med 20. in 21. uro.

November 2023 je bil 31. aktivni mesec delovanja sistema GO2GO. V primerjavi z lanskim jesenskim tromesečjem smo letos beležili povišano število registracij v sistem. Septembra se je v sistem registriralo 97 uporabnikov, oktobra 99 in novembra 40. Skupno smo v sistemu GO2GO ob koncu novembra tako zabeležili že 2.294 registracij. V jesenskem tromesečju je bilo v sistemu GO2GO skupno aktivnih 11 postaj. Skupaj je bilo največ prometa zabeleženega na postajah Kidričeva center, Kidričeva – jug in OŠ Milojke Štrukelj. Največ najemov in vračil smo beležili na postaji Kidričeva - center, kjer so si uporabniki kolo izposodili 316-krat in vrnili 266-krat.

Novogoriški župan Samo Turel je ob odprtju razširjenega sistema izposoje koles izpostavil: »Želim se zahvaliti vsem sodelavcem na mestni občini, ki izjemno intenzivno delajo na tem projektu, družbi Nomago, ki je naš partner pri vzpostavljanju trajnostne mobilnosti in krepitvi skrbi za naše zdravje in okolje. Z novimi postajališči širimo mrežo izposojevalnic koles, obenem pa želimo okrepiti zavest oz. lažji prehod iz avtomobilov na kolesa. Mestna občina Nova Gorica si skupaj s sosednjimi občinami in Evropskim združenjem za teritorialno sodelovanje (EZTS) prizadeva, da se sistem širi tudi preko meja. Tako bodo že v kratkem v sosednji Gorici na voljo nova postajališča, prvo bo umeščeno pred občinsko stavbo. Želimo si, da bi sistem polno zaživel in da bi se občani, obiskovalci in turisti vozili z našimi kolesi.«

»Mestna občina Nova Gorica iz leta v leto postaja boljši primer razvojno naravnane občine, ki je presegla razmišljanja o nujnosti gradnje vedno novih cest ampak razmišlja širše, je usmerjena v prihodnost in občane ter druge obiskovalce mesta postavlja v središče. Širitev sistema GO2GO je tudi jasen odraz tega, da so v Novi Gorici zdravje občanov, njihova vsakodnevna mobilnost in skrb za okolje izredno visoko na lestvici prioritet. V GO2GO je sedaj vključenih kar 24 postaj v Novi Gorici, Šempetru pri Gorici in italijanski Gorici oziroma 13 več kot doslej, skupno pa je uporabnikom na razpolago kar 91 koles. S širitvijo sistema GO2GO je le ta za občane Nove Gorice in okoliških občin postal še veliko bolj uporaben ter predstavlja odlično alternativo prevozom z osebnim vozilom,« je povedal Marjan Beltram, izvršni direktor za turizem in storitve mobilnosti v družbi Nomago.

Vrednost projekta znaša 525.077,35 evrov z vključenim davkom na dodano vrednost. Od tega načrtujemo, da bomo prejeli 282.999 evrov nepovratnih sredstev evropske kohezijske politike v okviru mehanizma CTNiz občinskega proračuna pa prispevamo 242.078 evrov.

Kot doslej bomo tudi v sklopu razširjenega sistema izposoje koles pozorno spremljali njegovo uporabo. Računamo, da bo ta glede na gosto posejano mrežo postajališč zdaj precej večja. Če se bo v prihodnje pojavila potreba po dodatnih postajališčih, bomo poskusili pridobiti sredstva za nadaljnje širitve.

Operacija »Širitev sistema izposoje koles GO2GO« se sofinancira iz mehanizma CTN, v okviru »Operativnega programa Evropske kohezijske politike za obdobje 2014-2020«, 4. prednostne osi »Trajnostna raba in proizvodnja energije ter pametna omrežja«, tematskega cilja 4: »Podpora prehodu na nizkoogljično gospodarstvo v vseh sektorjih«, prednostne naložbe 4.4: »Spodbujanje nizkoogljičnih strategij za vse vrste območij, zlasti za urbana območja, vključno s spodbujanjem trajnostne multimodalne urbane mobilnosti in ustreznimi omilitvenimi prilagoditvenimi ukrepi«, specifičnega cilja 1: »Razvoj urbane mobilnosti za izboljšanje kakovosti zraka v mestih« iz Kohezijskega sklada.

Foto: Ana Rojc

Zeleni dan Vipavske doline tokrat o prilagajanju podnebnim spremembam

Po lanski prvi uspešni izvedbi je Zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina v sodelovanju z Zavodom za turizem TRG Vipava in Javnim zavodom Miren Kras tudi letos organiziral srečanje turističnih ponudnikovcelotne destinacijes posvetom o trajnostnem razvoju. Posvet, poimenovan Zeleni dan Vipavske doline, je tudi letos ponudil izobraževalne vsebine in koristne informacije, povezane s trajnostnim razvojem. Tokrat je bilo v ospredju prilagajanje turistične ponudbe  podnebnim spremembam. V diskusiji s ponudniki turističnih produktov je bil na posvetu sprejet načrt ukrepov za zmanjšanje tveganj v turistični dejavnosti s poudarkom na varnosti, dobrem počutju in zadovoljstvu gostov. Svoje izkušnje pri osebni obravnavi gostov, ki ji je bila namenjena posebna pozornost, so predstavili nekateri lokalni ponudniki nastanitev. Udeležencem posveta je bil predstavljen tudi primer kriznega upravljanja turistične destinacije ob naravni nesreči, trajnostno naravnano srečanje pa je obogatila tudi predstavitev o učinkoviti rabi energije pri turističnih ponudnikih.

Zeleni dan se je zaključil z živahno razpravo, izmenjavo koristnih informacij ter sproščenim druženjem.

Goriški festival športa in trajnostne mobilnosti

Avto že dolgo ni več v modi, to zdaj vemo že vsi.  Zato vsako leto med 16. in 22. septembrom okrasimo ulice ter pozovemo k spremembi potovalnih navad. Letos pod sloganom »Varčne poti«.

Mestna občina Nova Gorica je letos, že dvaindvajsetič, pristopila k akciji Evropski teden mobilnosti. Center trajnostne mobilnosti smo skupaj z Mestno občino pripravili pester program dogodkov. Začeli smo v soboto, 16. septembra 2023, s prireditvama »Čezmejno kolesarjenje« ter »Otroški kolesarski kros«, nato nadaljevali v nedeljo, 17. septembra 2023, s pohodom »Po poti dveh gradov – Rihemberka in Dornberga«, v ponedeljek, 18. septembra 2023, pa smo s »Kolesarskim zajtrkom« pozdravili vse kolesarje na Bevkovem trgu. V različnih skupinah smo se sprehodili po mestu Nova Gorica in Solkanu ter si 27. in 28. septembra 2023 prvič po obnovi ogledali Rafutski park. Vmes pa nas je prekinilo slabo vreme. Zato smo morali osrednji dogodek »Goriški festival športa in trajnostne mobilnosti«, ki je bil predviden 22. septembra 2023, prestaviti.

Dogodek bomo ponovno organizirali v ponedeljek, 9. oktobra 2023. Prireditev organiziramo skupaj z regijsko pisarno Olimpijskega komiteja, Javnim zavodom za šport Nova Gorica in Policijsko upravo Nova Gorica. V sklopu prireditve bo potekal tudi občinski kros za drugo in tretjo triado ter občinsko tekmovanje v ekipnih športih za srednje šole.

Za vrtčevske otroke in prvo triado osnovne šole bo na Kidričevi ulici postavljen kolesarski poligon za kolesa in poganjalčke, na travniku pa bodo športna društva aktivno predstavljala svoje športe. Ob stojnicah se bodo ravno tako na travniku predstavila tudi številna druga društva. Ponedeljkovo dogajanje bodo popestrili tudi predstavniki Policijske uprave Nova Gorica, konjeniške policije ter Oddelka vrhunskih športnikov, zaposlenih v Policiji. Podali bodo informacije s področja policijskega dela, na vpogled bodo dali različno policijsko opremo in službena vozila, ki jih policisti uporabljajo pri opravljanju vsakodnevnih nalog. Obiskovalci se bodo lahko v živo seznanili z tudi z delom vodnikov službenih psov ter konjeniške policije.

Istočasno jim bodo predstavili tudi oddelek vrhunskih športnikov, zaposlenih v Policiji. Z nami bo namreč kanuist na divjih vodah Benjamin Savšek, aktualni svetovni in olimpijski prvak. V njegovi družbi bodo obiskovalci lahko testirali kajake in kanuje v promocijskem bazenu, ki bo postavljen na Kidričevi ulici. Ob 11. uri pa bo Benjamin v bazenu tudi demonstriral svoje znanje v družbi državnega reprezentanta v kanuju Nejca Polenčiča, dobitnika bronaste medalje na zadnjem svetovnem prvenstvu v kategoriji do 23 let. Z nami bo tudi najboljši slovenski namiznoteniški igralec Darko Jorgić iz omenjenega oddelka. Ob 11.30 sledita ekshibicijska dvoboja v namiznem tenisu med Darkom Jorgićem, državno reprezentantko Saro Tokić iz Nove Gorice ter zaposlenima delavkama Policijske uprave Nova Gorica Sašo Kodermac Sivec in Nino Pavlin (nekdanji državni reprezentantki). Vrhunska športnika bosta nato podelila tudi nagrade zmagovalcem občinskega tekmovanja srednjih in osnovnih šol v krosu, košarki in odbojki, pred tem pa bosta ob 10. uri tudi odprla tekmovanje v krosu.

Lepo vabljeni.

Mladinski center Nova Gorica: Otroci oblikujejo svoje trajnostno mesto

V Mladinskem centru Nova Gorica se zavedajo pomena trajnostne mobilnosti, zato so z vključenimi otroki v poletnem počitniškem varstvu izvedli več aktivnosti. Ker je letošnje leto tudi Ravnikarjevo leto, so otroci izdelali maketo Nove Gorice, kakršne si želijo. Zanimivo je, da si želijo predvsem mesto, z manj stavbami, veliko zelenja in igrali. Otroci so za kratek čas postali tudi novinarji in druge otroke spraševali o potovalnih navadah na poti v šolo. Nastal je zanimiv video.

V zadnjem tednu počitniškega varstva so otroci, skupaj s starši izbrali štiri »kartice mala dejanja«, ki so jih spremenili v izzive. Izbirali so kartice s sporočili (izzivi): prijateljstva se krepijo na ulicah z manj prometa (v šolo s prijateljem/sošolcem), konec tedna kliče po nepozabni avanturi (izlet z uporabo javnega prevoza), hoja podaljšuje življenje (v šolo peš), avto pozabi doma (v šolo peš, s kolesom, skirojem ali šolskim prevozom), nasmeh na ulice (na poti v šolo se nasmehni vsakemu, ki ga srečaš), prihrani z aktivno mobilnostjo (v šolo peš ali s kolesom), pogovor premaga dolge vožnje (na poti v šolo se je s prijateljem/sošolcem zabavno pogovarjati), statistiko lahko izboljšamo skupaj (v šolo peš, s kolesom, skirojem ali šolskim prevozom za zmanjšanje količine toplogrednih plinov v ozračje), spreminjanje potovalnih navad (v šolo drugače kot običajno, a ne z avtom).

Skip to content